Vegetarian

Hur ska du hantera situationen när din tonåring kommer hem och säger att hon tänker sluta äta kött?

Ska du gräla, förbjuda, oroa dig? Att äta vegetarisk kost behöver inte betyda några större problem, det kan rent utav vara en chans att få hela familjen att upptäcka nya livsmedel och äta bättre. Men det finns några viktiga saker att tänka på.

vegetarianIdag beräknar man att cirka fem procent av befolkningen, äter någon form av vegetarisk kost. Det betyder drygt 400 000 personer i Sverige som har uteslutit animaliska produkter från sina menyer.

Flest veganer och vegetarianer finns bland ungdomar och kvinnor, som utesluter kött på grund av etiska skäl eller hälsoskäl.

Oavsett varför din tonåring vill bli vegetarian så är det nödvändigt att lära sig tänka i nya banor när det gäller kosten.

”Det är viktigt att förklara för sitt barn att han eller hon måste ersätta köttet”, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

”Man kan inte bara ta bort kött och fisk utan måste ersätta med bönor, linser, ärtor, sojakött och quorn.

Om din tonåring även plockar bort mjölken som är väldigt näringsrik, så är det oerhört viktigt att ersätta den med vitaminberikade alternativ.”

 ”För det första finns inte vitamin B12 eller vitamin D i vegetabiliska livsmedel, så de får man inte i sig om man inte väljer berikade produkter eller tar tillskott”, fortsätter Åsa Brugård Konde.

”Järnet är också viktigt att komma ihåg. Man kan lätt luras där, tittar du till mängderna så kan vegetarisk mat vara ganska järnrik, men det tas upp sämre av kroppen och tillgodogörs inte på samma sätt. C-vitamin gör att järnet tas upp bättre, så därför bör du alltid äta något C-vitaminrikt till maten.

Den som undviker att äta fet fisk måste också tänka lite extra på att få i sig tillräckligt med omega 3-fettsyror. Rapsolja och margariner baserade på rapsolja, är också en bra källa till omega 3, liksom valnötter och många andra nötter.”

Som förälder vill du alltid ditt barns bästa, och att oroa sig över kosten är naturligtvis jobbigt. Men att försöka förbjuda din tonåring att bli vegetarian är inte det bästa alternativet.

Lär dig i stället att ställa krav från början.
”Jag skulle bara sätta som villkor att de skulle se till att äta tillskott eller berikade livsmedel, och att varje dag äta alternativa proteinkällor”, tipsar Åsa Brugård Konde.

”Om de säger att de inte vill äta bönor till exempel, då får du sätta ner foten, det är inte okej.” Något annat att tänka på är att en person som äter vegetariskt har mindre plats för onyttigheter än den som äter mer allsidig kost.

”Det som kan bli en fara är när man tycker att ’godis är ju vegetariskt’, förklarar Åsa Brugård Konde.

”Naturligtvis ska alla tänka på sitt intag av godis och snacks, men vi brukar säga att man som vegetarian har lite mindre utrymme för sådant eftersom den kost man äter inte är riktigt lika näringstät. Bra snacks kan vara nötter av olika slag. De ger också ett bra tillskott av protein, fett och en del vitaminer och mineraler.”

Det bästa du kan göra är att se på din tonårings beslut som en chans till nya möjligheter.

Att äta vegetarisk kost kan ha många fördelar för hela familjen. ”Att äta mycket grönsaker är bra för alla”, poängterar Åsa Brugård Konde. Dessutom kan ni hjälpas åt att hitta på nya recept, och leta tillsammans på nätet och i olika kokböcker. Vill du veta mer om vegetarisk kost och näringsrekommendationer så kan du kika på till exempel Veganföreningens hemsida (www.vegan.se) eller Livsmedelsverkets svenska näringsrekommendationer som du hittar under rubriken Mat och näring på Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se).

Där kan du också söka efter näringsinnehållet i olika livsmedel och läsa om sambandet mellan vad vi äter och hur vi mår.

Olika typer av vegetarisk kost

Vegan – äter bara vegetabiliska produkter som sädesslag, frukt, grönsaker, frön och nötter.

Laktovegetarian – äter allt från växtriket men dessutom mjölkprodukter.

Laktoovovegetarian – äter allt från växtriket samt mjölkprodukter och ägg.

Demivegetarian – äter allt från växtriket samt mjölkprodukter, ägg och fisk.