Tonårsrum

Vad gör man när tonåringens rum är ett enda kaos? Hur påverkar rummet, möblerna, färgerna och sakerna i rummet egentligen tonåringen?

Du har säkert läst om Feng Shui i olika inredningstidningar. Det är en österländsk lära som beskriver hur vi påverkas av vår omvärld och idén med Feng shui är att skapa harmoni och balans, och på så sätt även inom oss.

Dintonåring har träffat Kerstin Vilselius som arbetar med Feng shui och hon har gett tips på vad man kan tänka på i ungdomars rum för att hjälpa till att stödja dem där de befinner sig. 

Sovrummet

Sovrummet eller tonåringens rum ska vara en plats för vila och återhämtning för att lättare kunna hantera livets svårigheter. I sovrummet ska din kropp och själ få ny kraft och energi.  Kerstin menar att det viktigaste är att man med Feng shui möter tonåringen där hon eller han befinner sig i livet just nu. Feng shui är till för att stödja oss människor i vår livsprocess, och på så sätt får vi kraft att utvecklas vidare som människor.

Tonåringar låser ofta in sig på sina rum och det är inte sällan rummen är en enda kaos av kläder som ligger slängda på golvet, glas och tallrikar som inte ställts in i diskmaskin eller skolböcker i en enda röra. Om man tänker sig att rummet avspeglar tillståndet där vår tonåring befinner sig, så kanske det är lättare att förstå det inre kaos som också råder inom vår tonåring. Tonårsperioden är ofta en förvirrande fas i livet och en emotionell bergochdalbana.

Inga standardlösningar

Kerstin menar att när vi läser om Feng shui i olika inredningsmagasin är den ofta ytlig men egentligen består den av olika nivåer, från ytlig till en mycket djupare nivå. Det kan vara roligt att veta om man är intresserad av att fördjupa sig i ämnet. När man inreder ett rum finns det heller inga standardlösningar för att uppnå harmoni hos varje människa. Lika lite som det finns kläder som är rätt för just dig, lika lite finns det standardlösningar på hur ett rum ska se ut för att uppnå harmoni och balans. Man behöver ta hänsyn till vem du är och vad som är lätt respektive svårt för dig i livet.

Elementläran

Barn och ungdomar befinner sig i en period i livet då de ska utvecklas och växa. Ett viktigt verktyg i Feng shui är elementläran, och det elementet som stödjer att utvecklas och växa är trä elementet som har raka och höga former. Färgen som stödjer det är grön, men inte vilken grön som helst utan en grön som har en frisk, fräsch och pigg nyans. Använd gärna de raka höga formerna som en grund och låt det inte det bli för mycket av något, för då skapar det en obalans. Fundera också på hur din tonåring är som person. Om han eller hon generellt är lite för ambitiös och målinriktad behöver man kanske kapa topparna och de raka höga formerna. Man kan alltså göra väldigt mycket själv men för att balansera kan man behöva en Feng shui konsult som har en djupare kunskap i ämnet.

Vad kan man göra på egen hand? Kerstin ger tips:

Elektromagnetisk strålning

Många tonåringar har ett antal elektriska apparater i rummet som mobil, tv, dator, klockradio, trådlös telefon mm, och detta på en mycket liten yta. Egentligen tenderar all elektronisk utrustning att sluka vår energi vilket inte är så bra i ett sovrum där meningen är att få vila och återskapelse och att stärka immunförsvaret. Elektriska apparater har en mycket störande energi för vår varelse och egentligen spelar det inte någon roll hur mycket man går in och arbetar med Feng shui för den förmår inte balansera upp den negativa verkan från alstrande mikrovågor.

Det kan vara svårt att få tonåringen att plocka ut apparaterna från rummet. Men försök att byta ut klockradion till en vanlig väckarklocka eftersom båda dessa apparater har starkt alstrande mikrovågor och inte alls är bra att sova i närheten av.

För att reducera elektromagnetisk strålning från de resterande apparaterna kan man sätta in ett uttag med en on/off knapp i rummet som stängs av under natten och sovtiden.

Sängens placering

Sängen ska placeras så att du ser dörren för att skapa trygghet. I sängen tillbringar man många timmar och här ska kroppen få ny kraft och energi. Om din tonåring behöver extra stöd i livet kan även en ordentlig sänggavel hjälpa till.
Om det inte går att se dörren från sängen kan man lösa det med hjälp av en spegel för att få kontroll över den.

Skrivbordet

Skrivbordet ska liksom sängen vara placerat med en uppsikt över dörren för att skapa trygghet men också kontroll. Går det inte att vända skrivbordet så kan man placera en spegel på väggen som ger kontroll över dörren. Känner man sig trygg när man läser läxor blir man troligen mer fokuserad.

Gröna växter

Gröna växter har en tendens att hjälpa till att lindra stress och de växter som är planterade i jord sägs inverka på vår personlighet. I Feng shui påverkar bladens form oss, och här eftersträvar man växter med runda, vida och graciösa blad för de ses som mer människovänliga. Alla gröna växter renar luft och reducerar elektromagnetisk strålning. Några växter som anses bra på att rena luft är fredskalla, ampellilja, krysantemum och gerbera.

Speglar

Speglar är magiska och består av mycket kraft. Likaväl som de i rätt placering kan skapa balans och kontroll kan de vid fel placering skapa obalans och ohälsa. En spegel kan alltså hjälpa till när man från sängen eller skrivbordet har svårt att se dörren. Då kan man med hjälp av en spegel på väggen få kontroll på dörren.
Vad som också är bra att tänka på är att man inte blir intagen i spegeln när man ligger och sover. Man bör alltså inte ha en spegel vid fotändan på sängen. Kroppen kommer då inte till ro och detta sker på själsnivå. Här kan man dölja spegeln med att hänga över ett tygstycke under natten.
Om en spegel är för liten och den som speglar sig inte kan se hela sitt huvud, kan detta också enligt Feng shui ge en begränsad kroppsuppfattning och ett dåligt självförtroende. Om en person speglar sig själv ofta är det bra att se så stor del av kroppen som möjligt.

Symboler

Symboler är ett starkt Feng shui redskap. De kan förstärka kvalitéer och egenskaper hos din tonåring men också inge önskningar och hopp om framtiden. Har du en tonåring som behöver förstärka sitt självförtroende kan det hjälpa med fotografier i rummet då tonåringen gjorde ”det där målet”, eller ett fotografi när jag kände mig så snygg. Man kan alltså hjälpa till att förstärka situationer med fotografier eller annat som symboliserar när tonåringen har mått bra. Man kan även ha fotografier eller symboler för att förstärka egenskaper som mod, självständighet, styrka, glädje och hopp. Du kanske har en tonåring som är intresserad av resor – inspirera då till att hitta fotografier och bilder som gynnar tonåringens personlighet. Du kanske har en typisk 14-åring som ofta känner sig ensam – hitta då fotografier, bilder eller symboler som inspirerar till sammanhang, grupptillhörighet och vänner som visar att du är inte ensam.

Jobba med sina önskningar

Ett roligt och tydligt sätt för tonåringen att jobba med sina önskningar är att göra collage. Om din tonåring är villig – låt henne sätta sig ner med tidningar, klister, sax och färgpennor och låt önskningarna och hopp om framtiden uttryckas i bilder och målningar. Här är det viktigt att den vuxne givetvis tar ett steg tillbaka och låter tonåringen jobba på egen hand. Om hon ber om hjälp så ställ frågor istället för att ge svar.

Vassa hörn och skarpa vinklar

Vassa hörn och skarpa vinklar kan vara problematiska. Speciellt om de är riktade mot sängen eller skrivbordet där tonåringen ofta vistas mer än på andra ställen. Man kan skyla dem på något estetiskt sätt för att lugna energierna i rummet. Är det en hyllkant kan man såga av hörnet på hyllan.
Är din tonåring arg mer än vanligt kan man titta i rummet om det består av många vassa hörn och kanter. Sover han mot ett vasst hörn eller någon skarp vinkel? Om tonåringen accepterar det så kan man alltid prova att sätta in ett runt soffbord i rummet istället. Göra en rundning på hyllorna. Och fundera över symbolerna i rummet.

Ett eget krypin

Att ha en egen plats är viktigt. Om syskonen delar rum kan man lösa det lite genom att en del och en plats i rummet är bara min, annars kan det vara lätt att kränka varandras zoner. Det är bra att kunna få stänga om sig.

Färger påverkar

En färg är en ljusreflektion samtidigt som den består av kraftfulla vibrationer. Det är därför även blinda människor har en förmåga att känna färger med fingertopparna. Färg väcker olika sinnestillstånd inom oss. Färgen på väggen upptar en rätt stor yta och därför blir den desto viktigare. Det viktiga med färger i ett tonårsrum är att inte ha för mycket av bara en färg. Har man exempelvis för mycket svart så skapar det en obalans på samma sätt som om man har för mycket blått.
Har du en tonåring som varit trött en längre tid kan en färg främja till att piggna till med uppiggande mönster och gärna raka och höga former.

Det är bra att välja en färg som stimulerar där tonåringen befinner sig i livet. Grön färg som är ren och klar symboliserar utveckling och passar ofta i tonårsrum.
Om man har en son eller dotter som är väldigt överaktiv så kan det istället främja med lugna, milda och behagliga färger istället för skarpa och starka färger som rött eller gult. Här kan ett ljusblått rum vara bra eftersom färgen främjar sömn och vila.

Städning – ordning och reda

Sist men inte minst – Städning – ordning och reda ger en mer harmonisk energi. Att tänka harmoniskt och i balans kan vara svårt när rummet är i en enda kaos. Om fullt med kläder ligger på golvet blir energin dålig. Det handlar också om att visa respekt för sig själv. För att lösa detta kan man sätta upp en städdag.

Kerstin menar att när man arbetar med Feng shui så använd sunt förnuft. Låt din tonåring fråga sig själv om det känns bra eller inte? Det hjälper heller inte att köra över tonåringen och som förälder själv bestämma när man ändrar saker i tonårsrummet. Tonåringen måste vara med på noterna för att inte bli kränkt. Det är han som ska vistas i rummet och det är tonåringen som påverkas av sakerna runt omkring honom. För att balansera upp en färg kan man försöka att smyga in andra färger när man byter ut t ex en lampskärm eller gardiner.

Uppdaterad: 2011-09-09

Källa
Kerstin Vilselius från företaget Free your mind