Är din tonåring nyfiken på alkohol?

En del är, andra är det inte alls. En del dricker första gången när de bara är 12-13 år, andra väntar tills de är bra mycket äldre.

När de väl dricker är en del försiktiga medan andra dricker sig rejält berusade. Har du en tonåring som du anar är nyfiken på alkohol? I så fall kan du få en del fakta och tips här.

Det finns förstås flera orsaker till att tonåringar intresserar sig för alkohol.

I tonåren tampas man ofta med sin identitet. Man har existentiella frågor som vem är jag? Och i vilket sammanhang vill jag vara i? Här kan alkoholen bli ett sätt att känna gemenskap medsprit och droger
sina kompisar och att komma varandra närmre. Det kan också upplevas vara lättare att närma sig någon man tycker om med en berusning i kroppen.

Andra tycker att alkoholen är ett sätt att visa sin vuxenhet på

Tonåringar befinner sig i gränslandet mellan barn- och vuxenlandet, och att dricka alkohol är en av vuxenlandets världar. Ibland kan det till och med vara viktigare för en tonåring att ”verka vuxen” än själva fyllan och festen i sig.

Åldersgränsen för alkohol på Systembolaget är idag 20 år

Enligt undersökningar är det en gräns som är bra för att hålla alkoholskador tillbaka. Enligt undersökningar är risken för att bli beroende av alkohol mindre ju äldre man är när man väl börjar.

Alla sidor som handlar om alkohol är från sajten Tänkom.nu och vårdguiden.se. Gå gärna in där och läs mer.