Skräck för att redovisa eller rampfeber

Många unga fasar ofta inför redovisningen i klassen. Likaså fasar många vuxna inför att hålla i mötet på arbetsplatsen.

Christina Davisson är språkvetare och röstcoach. Hon har under flera år undervisat i praktisk svenska och retorik på Stockholms universitet.

Christina har nu skrivit en bok i ämnet som heter just ”Rampfeber”. Hon vill sprida kunskap om ett problem som nästan ingen vet någonting om i Sverige, fastän hundratusentals människor lider av det.

Det är världens vanligaste fobi och ett problem som det talas alldeles för tyst om

Personer som har rampfeber skäms ofta mycket, och vågar nästan aldrig berätta det för någon, varken som barn eller vuxen.

De som har försökt brukar få meningslösa råd, som att de måste skärpa sig, tänka mer positivt eller öva mer på sina framträdanden.”

Rampfeber innebär att du blir väldigt nervös och rädd för att stå i centrum för uppmärksamheten.

”Har du rampfeber blir du väldigt nervös och rädd när andra ska titta på dig, och lyssna på vad du ska säga eller göra.

Du är rädd för vad de ska tycka om dig och din röst och din kropp; om du duger, om du är tillräckligt snygg och tillräckligt bra.

Det kan t ex vara när du ska läsa högt för klassen, stå vid tavlan och redovisa ett grupparbete, göra övningar i gympan eller spela, dansa och sjunga på en skolavslutning.”

Kan yttra sig på olika sätt

Har du bara lätt rampfeber är du troligtvis bara blyg och lite osäker som person. Har du riktigt stark rampfeber kan du känna ren dödsångest.

Drabbas du av rampfeber brukar magen bli orolig och du sover ofta dåligt innan du ska framträda.

Men hos en del slår den till precis när det är dags att öppna munnen, gå upp på scenen eller när du sitter och väntar på din tur att säga något.

Då brukar hjärtat bulta jättehårt, du kan känna dig svettig, bli torr i halsen, rodna och börja skaka i kroppen.

När kroppen är så stressad är det svårt att samla tankarna och tänka klart, så en del får black out eller svimmar.

Vem som helst kan drabbas

Christina menar att vem som helst kan få rampfeber. De som kommer till henne för att få hjälp, kommer från alla möjliga länder och kan vara allt från skolungdomar till pensionärer.

”Vanligt" är att det kan bottna i vardagliga hot, svek och kränkningar som inte behöver skapa några löpsedlar, men som för dig var skrämmande och orättvisa när det hände.

Dessa situationer fick dig att känna dig maktlös, övergiven och försvarslös.

Det kan vara att ensam möta tuffa skolkamrater, på vägen hem, som slår dig eller stjäl din mobil och sedan hotar dig med stryk om du skvallrar.

Det kan vara att bli mobbad, kränkt eller kladdad på och kallad hora. Det kan vara bästa vännen som sviker dig.

Det kan vara att möta hårda blickar, iskall tystnad och kommentarer från lärare, föräldrar och syskon, om du inte klarar av att leva upp till deras förväntningar, som att få bra betyg.

Det kan även bottna i att du vuxit upp i ett land, eller en miljö, där det är förbjudet att säga vad man tycker. Och där man straffas hårt om man inte håller tyst om otäcka saker som man har varit vittne till.

Det kan vara allt från incest och våldtäkt till trakasserier och mord, men också att en av familjens levnadsregler varit ”tänk på vad andra ska tycka och tänka”. ”

Det är en enda röra av stress, skadad självkänsla, konflikträdsla och prestationsångest

Det kan i längden till och med ge svår ångest, insomningsproblem, diffus värk i nacke och rygg och sliter mycket på hälsan.

När personer tillslut går till läkaren för att kroppen inte orkar, får de ofta sömnpiller och lugnande medel, för att dämpa symptom, men inget som löser deras problem.

Tyvärr växer rampfeber nästan aldrig bort av sig själv. Det läker inte heller som ett skärsår på tummen, utan ligger kvar och pyr hela livet om du inte gör något åt det.

Riskzonen

Faktorer som kan trigga om du ligger i riskzonen, kan vara att du känner dig obehaglig och nervös, bara av att tänka tanken på att tala, eller agera framför andra människor.

Det kan räcka med att höra ordet redovisning eller möte för att stressreaktionerna ska sätta igång inombords.

Sedan brukar det bli värre ju närmare den stora dagen kommer. Och när den stora dagen står för dörren, kanske du är så trött och sliten, att du känner dig alldeles sjuk och stannar hemma i sängen.

Rampfeber är resultatet av en mänsklig försvarsmekanism, som bildas, när vi utsätts för situationer, där vi upplever oss hostade, maktlösa eller övergivna.

Försvarsreaktionerna ligger sedan och lurar, som mentala minor och så fort någon trampar på dem exploderar de vare sig vi vill eller inte.

Ingen vet säkert vad vi kan råka ut för i livet, så det finns inga säkra garantier för att du aldrig kommer att få rampfeber.

Men vi människor är också olika, en del klarar mer påfrestningar än andra. Vi är också mer sårbara under vissa perioder i livet.

Den bästa garantin mot rampfeber

Christina menar att ”den bästa garantin du kan få är en trygg och stabil uppväxt, med människor som du kan lita på och som ger dig stöd och uppmuntran under din utveckling.

De som lider allra värst har inte haft en chans – de har aldrig varit riktigt trygga. Det återstår bara att bli en tuffing och gå till anfall och slåss eller ge upp och bli ett offer.”

Tecken på om din tonåring har rampfeber

  • Hon eller han blir väldigt nervös och rädd när andra ska titta och lyssna på henne eller honom
  • Din tonåring blir orolig och nervös så fort läraren säger ordet redovisning eller att eleverna ska berätta något inför hela klassen
  • Din tonåring tycker det är obehagligt att berätta något inför några i släkten på födelsedagskalaset
  • Din tonåring har börjat skolka från skolan
  • Din tonåring är ofta sjuk från skolan utan orsak

Om din tonåring har tecken på rampfeber, är det bra att våga ställa frågor till henne eller honom vad det är som känns svårt.

Om du får tillåtelse av din tonåring, prata med läraren, och berätta varför din tonåring har svårt för att hålla föredrag eller prata inför klassen.

Det kan handla om allt från fniss, blickar till glåpord från några av kamraterna i klassen.

Även om det ofta bottnar i det bemötande man fått i barndomen, så kan lärare göra mycket för att förhindra att den eskalerar.

Skaffa kunskap

Det viktigaste är att skaffa kunskap om vad det är.

De som inte vet vad rampfeber är, tycker att det är ett löjligt problem, som bara drabbar hopplösa och svaga typer.

De flesta tycker att de som har rampfeber, får skylla sig själva för att de är för lata och dumma för att träna och förbereda sig tillräckligt.

Christina menar att det varken är en fråga om intelligens eller rutin.

Många vuxna som har rampfeber, arbetar professionellt på scen som musiker, skådespelare och artister.

Problemet ligger i de mentala minorna. De kan varken läsa eller skriva och struntar i vad du och andra vill. De kan bara explodera.

Myter

  • De som har rampfeber är lata och förbereder sig inte ordenligt.
  • De som har rampfeber är för dumma för att lära sig det dom ska säga.
  • De som har rampfeber är trista och negativa typer.
  • De som har rampfeber har brist på erfarenhet och rutin.
  • De som har rampfeber saknar viljestyrka och karaktär.
  • De som har rampfeber känner efter för mycket.
  • De som har rampfeber saknar medvetenhet och insikt om sitt problem. Myter om hur rampfeber ska hanteras
  • Rampfeber försvinner om man förbereder sig mer.
  • Rampfeber försvinner om man är smart och duktig.
  • Rampfeber försvinner om man tänker positivt.
  • Rampfeber försvinner om man får mer erfarenhet och rutin.
  • Rampfeber försvinner om man bara kontrollerar sig tillräckligt.
  • Rampfeber försvinner om man inte känner efter så mycket.
  • Rampfeber försvinner om man blir tillräckligt medveten och insiktsfull.

Christina Davisson driver Retorikbutiken, och är specialiserad på att hantera rampfeber. Nu har hon kommit ut med boken Rampfeber – och konsten att hantera den.

Källa
Christina Davisson, Retorikbutiken

Kontakta oss på dintonåring om du vill ha hjälp.

Klicka här för kontakt

skrack-for-att-redovisa