Bo och betala hemma

Sonen eller dottern har tagit studenten. Sommaren är snart över och hösten på väg, och äntligen har din unga vuxna fått ett jobb!

Nu kommer din son eller dotter att tjäna en egen lön varje månad. Funderar du på vad som är rimligt att betala hemma? Och om vår familj har råd, är det då snällare att låta bli att ta betalt?

Kristian Örnelius arbetar på Institutet för Privatekonomi på Swedbank och ansvarar för skriften Ungdomsekonomen.

Han menar att när man arbetar och bor kvar hemma efter 18 års ålder, så är man försörjningsansvarig. Men det är också en bra chans att pröva på att täcka sina kostnader hemma när man som ung har börjat arbeta och har en egen inkomst.

Ofta har unga som börjar arbeta, rätt bra med pengar och när man sedan flyttar hemifrån så blir det förstås dyrare. Har man då lärt sig att hantera sina utgifter så blir omställningen lättare.

När en del föräldrar har en ekonomi som tillåter det, kan en god idé vara, att låta den unga betala en viss summa per månad (eller själv spara). Det går sen till en buffert för en kommande flytt, då pengar kommer behövas till möbler, handpenning eller annat.

Konsumentverket har, tagit fram ett förslag på självkostnader som kan användas som grund till diskussion om vad som är skäligt att betala hemma.

Enligt den kalkylen ska ungdomar betala 5 060 kr per månad för mat, hygienartiklar, telefon, tv, internet och liknande. Beräkningarna förutsätter att ungdomarna äter lunch ute fem dagar i veckan.

Konsumentverket har en broschyr som heter ”Koll på pengarna” där du kan läsa mer om vad som är rimligt att betala och mycket annat gällande din privata ekonomi.

Ladda ner broschyren här i pdf-format

Källa
Institutet för Privatekonomi, Swedbank