Bli matsmart i tonårshushållet

Hjälp, vad är det som händer?mat tonåring

Din son som nyss räckte dig till axlarna ränner iväg på längden och din dotter tränar helt plötsligt fem dagar i veckan och äter som en halv häst.

Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna, eller att fylla kylskåpet med rätt sorts mat heller, för den delen. Vi hjälper dig att reda ut vad din tonåring behöver.

Skillnaden mellan en vuxen och en tonåring

Rent näringsmässigt är skillnaden inte så stor, mellan vad en vuxen och en tonåring behöver få i sig, så du kan med lugn och ro servera samma mat till hela familjen.

Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverket, och menar, att den stora skillnaden ofta ligger i att energiintaget hos tonåringar är högre.

”Särskilt de som tränar mycket, kan och behöver äta enorma mängder. När det gäller tonårskillar, så krävs det extra energi när de drar iväg på längden som många gör, förutom att de bygger upp muskler. Kroppen utvecklas och man går upp i vikt.”

Så vad ska du ge din tränande tonåring att äta då?

”Satsa på helt vanlig mat”, menar Åsa Brugård Konde. ”Ju mer mat din tonåring får i sig, desto lättare blir det ju att få i sig av alla näringsämnen.

”Behovet mellan tjejer och killar är i stort sett samma, det beror snarare hur mycket, din tonåring rör sig, det vill säga om hon eller han tränar, mycket eller inte.

Dessvärre finns ett ideal idag, som gör att många i synnerhet tjejer i tonåren gärna vill vara smala, och äter därefter.

Åsa Brugård Konde förklarar faran med trenden.
”När man äter för lite mat, så finns det risk att man inte får i sig tillräckligt med näring. Om man dessutom har en ganska riklig menstruation kan man drabbas av järnbrist.”

Proteinpulver?

Något annat Åsa Brugård Konde menar är mer och mer vanligt är att tonåringar som tränar har uppfattningen att de bör äta stora mängder protein, till exempel i form av proteinpulver.

”Det finns till och med tränare som ger det som råd, men det är inget vi på Livsmedelsverket rekommenderar.

Äter din tonåring tillräckligt med vanlig mat. Får han i sig tillräckligt med protein. Hemligheten bakom en stark kropp är att äta tillräckligt med energi, så att kroppen kan använda proteinet, i maten. till att bygga upp musklerna, kombinerat med träning förstås.

När det gäller kolhydraterna, så ska det vara rätt typ av långsamma kolhydrater och inte för mycket av de snabba som till exempel socker.

Se också till att det inte blir för mycket mättat fett. Flytande margarin eller rapsolja i matlagningen och nyckelhålsmärkta chark- och mejeriprodukter är ett bra val för både tonåringar och vuxna."

Mellanmål

När din tonåring kommer hem från skolan vid tre, fyra på eftermiddagen, är det bra att ha laddat kylskåpet med mellanmål så det går enkelt att fixa något att äta.

Det är viktigt för alla att äta mellanmål för att orka med dagen. Och om din tonåring dessutom ska iväg på träning efteråt så behövs verkligen lite extra energi.
”Gröt funkar jättebra till exempel”, tipsar Åsa Brugård Konde. ”Det kan man koka själv från en ganska tidig ålder. Annars är yoghurt med müsli ett bra alternativ. Mackor är inte heller fel, se bara till att det finns bra fullkornsbröd hemma.”

 

Vill din tonåring hitta nya förhållningssätt och hjälp på vägen?

Kontakta oss för ett första coachsamtal