Harmoni i en stor familj

Kvinnor idag har många järn i elden, vissa fler än andra. Ann Söder lund är journalist, programledare, författare, bloggare, krönikör och trebarnsmamma. För Dintonåring berättar hon hur hon klarar av sin hektiska vardag och ger sina bästa tips för att hitta familjeharmoni.

Att få ihop livspusslet

i en familj med många barn är helt klart en konst som kräver hårt jobb. För Ann Söderlund krävdes en time-out för att komma tillbaka med ny energi.

”För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att ta en time-out. Det ser ut som att kändismammor klarar så himla mycket, men de flesta har ju hjälp av barnflickan, någon som städar och så kanske mormor och farmor hit och dit. Jag har inte den hjälpen, så för mig blev det för mycket. Nu ser mitt schema lite annorlunda ut, jag jobbar kanske stenhårt i tre månader, eller en månad, och sen kan jag vara ledig med barnen hela sommaren. Det är nog därför jag orkar, att jag kan ta igen mig. Och sen tror jag att föder man tre barn på fyra år så känns det som att ingenting längre biter på en…”

Om psyket och att vara mentalt förberedd

Enligt Ann Söderlund handlar det mycket om psyket, att vara mentalt förberedd på att saker och ting kan hända, men främst om att se saker positivt.

”Ofta när jag är med andra mammor och pappor hör jag mycket klagande på att det är jobbigt, det går inte, det är stressigt och så vidare. Men jag ser det aldrig så, det är bara att stångas vidare. Allting är inte skitlätt, ibland gör det ont. Men nu har jag börjat träna också, för man kan inte sitta som en soffpotatis utan måste vara i ganska bra form fysiskt för att orka klara av det. När jag kände att allt var för mycket, när jag kom hem och inte orkade med vardagen, det var då jag insåg att jag var tvungen att ändra mitt liv. Om du tycker att det är stressigt så är det förmodligen det. Och då får du försöka att göra någonting åt det.”

Ingen förutom du själv vet vad du orkar och behöver. Vi är rätt duktiga på att ställa krav på oss själva idag, något som Ann Söderlund menar har blivit värre med åren.

Fri från mina krav

”Om man kollar på min mamma så rakade hon benen ibland, det var inte så noga. Och de färgade håret på varandra hemma i radhuskvarteret. Idag har vi skapat en värld som ingen av oss riktigt klarar av tror jag, vi tar till oss alldeles för mycket information om hur det perfekta livet ska vara. Men det är bara vi själva som kan bestämma hur vi vill hantera det. Jag tycker att jag är ganska fri från mina krav idag, jag känner mig som en glad person som orkar med det jag behöver. För mig är det inte viktigast i världen att vara snyggast och härligast och mest perfekt. Jag har till exempel inte högklackat för då tar det längre tid att gå. Jag har inget behov av att vara perfekt, men det får man också jobba på.”

Många barn

Att ha många barn kan vara en utmaning på många sätt, inte minst när det gäller att få tiden att räcka till. Ann Söderlund menar att det är otroligt viktigt att se alla barnen var för sig.

”Det är svårt, men man måste faktiskt göra det. Det kanske inte finns möjlighet till det en gång i veckan, men så ofta man kan. Man märker på dem när de behöver det. Igår åkte jag till exempel och hämtade min äldsta son lite tidigare och så gick vi och fikade och myste lite innan min kille kom med de yngre. Och gud vad glad han blev av bara två timmar extra med mig! Jag försöker låna ut ett barn i taget, till min syrra eller någon kompis. Eller åka iväg med en eller två och så får de andra vara med pappa och får lite extra uppmärksamhet där. Det är mysigt också, det blir en helt annan familjebild när man bara är två.”

Tiden måste räcka till

Men det är inte bara för barnen som tiden måste räcka till. Att ta hand om dig själv och göra saker som du mår bra av är minst lika viktigt för att du ska fungera och orka med.

”Jag trodde aldrig det var så viktigt, jag ville hellre vara med min kille”, säger Ann Söderlund. ”Men sen märkte jag att jag började bli negativ och lite småbitter, orkade inte riktigt med karriären. Jag körde på men kände mig inte riktigt mentalt stark längre. Då var jag tvungen att försöka få tillbaka energin i mig själv. Idag tränar jag, träffar mina vänner och gör saker jag tycker om, saker jag tyckte var kul redan innan jag fick barn och fortfarande tycker om. Som att gå på konsert. Och så har jag bokat in mig på en drejkurs. ”

Ann Söderlunds tips för att hitta familjeharmoni i ditt förhållande

  1. Bli jämställd på det sätt som ni båda gillar. Kom fram till en form som passar er, var inte exakta med att ”du ska göra det, annars gör jag inte det”, då blir ni bara sura.
  2. Om det inte funkar, fråga dig själv varför. Det kan ju inte bara vara den andra partnerns fel. Försök att se partnern med snälla ögon, inte som att han vill göra fel, det tänkte du ju aldrig innan ni fick barn. Då tänkte du att han bara ville väl och det är fortfarande så.
  3. Pussas och kramas mycket, det behöver ni i vardagen.

Av Johanna Persson
Skrevs hösten 2009