Att åka på en språkresa är ett smidigt sätt för din tonåring som vill åka utomlands men samtidigt studera. För många kan det vara den första resan utan föräldrarna, vilket är en mycket utvecklande, spännande och framför allt rolig tid! Under tiden på språkresan blandas din tonårings dagar med studier, nya vänner och roliga aktiviteter.

En del språkresearrangörer har språkresor och språkkurser för ungdomar så unga som 8-10 år. Men normalt måste din tonåring ha fyllt 18 för att få åka på en språkresa. Vilka regler som gäller specificeras för respektive språkresearrangör.

Om din tonåring vill åka på en språkresa så behöver han eller hon inte ha några förkunskaper. Man lär sig språket under utbildningen, och innan din tonåring börjar sina studier får man genomgå ett språktest så att han eller hon hamnar i den klass som är bäst anpassad efter ens förkunskaper. Det finns språkresor som är anpassade för nybörjare såväl som de som ligger på en mer avancerad nivå.

Storleken på klasserna brukar som regel vara relativt små på cirka 10-20 personer. Eftersom skolorna är internationella blandas klasserna med människor från hela världen. Längden på språkresorna varierar beroende på vilken arrangör din tonåring väljer att åka med, men det kan vara allt ifrån en vecka upp till 20 veckor.

Boende
Boende sker antingen i värdfamilj eller om språkresearrangören erbjuder annan typ av boende. Boende i värdfamilj är ett bra val om du verkligen vill att din tonåring ska få träna på språket.

Många väljer också att dela lägenhet med andra studenter. Om du vill att din tonåring ska träffa nya människor under sin språkresa kan detta vara ett utmärkt alternativ.

Kostnader och finansiering
Kostnaden för att åka på språkresa skiljer sig mellan de olika språkresearrangörerna. För att få rätt information vänligen kontakta den språkresearrangör din tonåring valt att åka med. Vissa språkresor och språkutbildningar är även CSN-berättigade.

Det är Högskoleverket som bestämmer vilka skolor och utbildningar som är godkända för studiemedel och studielån. Språket ska ha officiell status i studielandet, och europeiska språk läser du i Europa. För studier inom EU räcker det att din tonåring studerar i minst tre veckor.

Inom EU kan man även få studiemedel för deltidsstudier på 50 och 75 procent. För att få studiemedel för studier utanför EU måste man studera på heltid i minst 13 veckor. Man kan kombinera kortare kurser i samma land för att komma upp i 13 veckor.

Flera regler som gäller för språkstudier finns på CSN:s hemsida. Om ni hellre vill söka ett stipendium för din tonårings språkstudier finns även den möjligheten.

Du kan söka språkresor och göra intresseanmälan på Studentum