Så tar din tonåring tag i övervikten

Tonårsfetman ökar i Sverige.övervikt

En studie från Karolinska institutet, visar att tonåringar, med fetma har lika hög risk att drabbas av förtida död i vuxen ålder som personer som röker mer än tio cigaretter om dagen.

Gör din tonåring en tjänst

Gör din tonåring en tjänst och hjälp till att stoppa övervikten i tid. Vi hjälper dig att ta tag i problemet.

Övervikt är som vi alla vet en konsekvens, av bland annat dålig mathållning, och för lite rörelse. Men varför är det så lätt att halka dit?

Äta regelbundet

”När barn och ungdomar inte äter regelbundet, när de till exempel skippar frukosten, blir de slavar under blodsockret. Det gör att de äter vad som kommer i deras väg”, förklarar hälsokonsulten och dietisten Bim Åkers.

Ingen kunskap

”Oftast äter de godis och dricker läsk och så är hela ’blodsockercirkusen’ igång. Barn och unga får ingen kunskap om detta, då många vuxna inte heller har någon grundläggande kunskap om hur de bör prioritera.

Barn gör som föräldrar gör. Ofta prioriterar vi andra saker än basbehoven för att kroppen ska fungera optimalt, det vill säga mat, rörelse och sömn.

Hela vårt samhälle drivs av andra prioriteringar.

Det som är allra viktigast att komma ihåg, för att öka chanserna att må bra, är att aldrig hoppa över måltider. Inte heller att  låta det gå för lång tid mellan att man äter och att låta munnen vila mellan måltiderna.”

Övervikt ligger bakom sjukdomar

Trots att de flesta vet att övervikt ligger bakom sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, så tänker många "det händer inte mig" och då trillar varningarna in i ena örat och ut ur det andra.

Dessutom, menar Bim Åkers, är det svårt som ung, att förstå att man kan drabbas av en sjukdom när man blir gammal.

”De flesta är beredda att ändra på sin livsstil först när de blivit sjuka. Förr i tiden var det mer troligt att ett mulligt barn blev normalviktigt eftersom barn hade en mer aktiv tillvaro då. Som det är nu finns ingen naturlig rörelse, inbyggd i vårt samhälle, dessutom har vi tillgång till mat tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan.”

Utanförskap

Förutom ökade risker för sjukdomar är övervikt många gånger kopplat till utanförskap.
”De flesta överviktiga kan minnas hur det var att bli vald sist i fotbollslaget i skolan”, säger Bim Åkers. ”Enkla saker som att förflytta sig, kliva i en båt, knyta skorna, köpa kläder, ligga överst i en våningssäng och så vidare blir betydligt svårare.”

För att kunna hjälpa din tonåring

För att kunna hjälpa din överviktiga tonåring att börja leva mer hälsosamt gäller att hela familjen börjar tänka i samma banor, menar Bim Åkers.

”Det är helt meningslöst att föräldrar försöker uppfostra sina barn för att sedan göra tvärt emot själva. Barn gör som föräldrar gör. Dessutom är det ofta så att även föräldrarna bör ta itu med det här med mat och rörelse, för sin egen skull.

Att som vuxen "sänka sig" till sitt barns nivå, och faktiskt erkänna att det här med att äta regelbundet, röra sig lagom och sova tillräckligt, få ordentligt med grönsaker och rotfrukter på tallriken… det är något vi alla behöver träna på varje dag.

Vi ärver många gånger vårt förhållande till mat och rörelse från vår familj. Om familjen äter mycket snabbmat, färdigmat och myser mer än vanligt med godis och läsk så ärvs det beteendet också av barnen.”

Röra på sig

Det bästa sättet att få din tonåring att röra mer på sig är att sluta skjutsa överallt.
”Ta en diskussion om varför det är bra att röra på sig. Inte i samband med att du försöker få ut din tonåring, utan vid ett annat tillfälle. Det är inte så att de behöver röra på sig för att för att vi vuxna säger så, utan förklara att de vinner kraft, ork, frisk hy, vackert hår, snygga ben, fast rumpa och så vidare.”

Hur du ska prata med din tonåring

Det kanske känns svårt att veta hur du ska prata med din tonåring om problemet. Bim Åkers rekommenderar att du tar upp diskussionen vid en annan tidpunkt än måltiden.
Undvik också att tala om ämnet när någon är upprörd, arg, ledsen eller liknande.

Kom ihåg att vikten aldrig är det viktiga, utan att vi faktiskt mår bra i kropp och själ. Mår man dåligt inuti kommer man per automatik inte att må bra bara för att man går ner i vikt.

Förhållningssätt

Alla talar alldeles för mycket om kilona på vågen. Om man redan är överviktig kan man föra in det i en annan dimension också, nämligen att en utebliven viktuppgång också är en framgång.

Väger man bara lite för mycket, vinner man mer på, att försöka hålla den vikten för resten av livet än att satsa stenhårt på någon bantningsdiet.

Satsa i stället på att redan från en tidig ålder träna på bra vanor som mat med jämna mellanrum, lagom med träning och tillräckligt med sömn.”

Stöd och hjälp

Känner du att du vill ha stöd och hjälp kan du vända dig till Dietisternas Riksförbund, där finns en lista över dietister i landet att kontakta. Ofta behöver du gå genom din husläkare där du får en remiss. Du kan också tala med skolsköterskan, hon kan möjligen ha en kontakt, skolläkaren likaså. Vissa dietister arbetar på en privat mottagning och dit kan man ofta söka direkt. Titta under ’dietist’ i telefonkatalogens gula sidor eller fråga på ditt lokala gym.