Louise Hallin om familjerelationer i tonårshemmet

Du har kanske sett henne som specialistrådgivare i TV4:s Nyhetsmorgon på tisdagar?

Louise Hallin är leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistutbildning inom barn- och ungdomspsykiatri.

Här delar hon med sig av sina bästa tips för en fungerande relation mellan dig och din tonåring.

Under tonåren när barnen skriker efter självständighet kan det vara lätt att ge efter.

Låta din tonåring utvecklas på egen hand

Självklart ska du låta din tonåring utvecklas på egen hand, men som förälder gäller det att inte glömma bort vilken stor roll du spelar för just den utvecklingen.

”De äldre människorna i en familj ska till barnen överföra mognad, kunskap om livet, praktiska insikter och kunnande”, säger Louise Hallin.

”En väl utvecklad människa som växer upp kan inte göra rimliga riskbedömningar förrän han är runt 21 år, först då har hjärnan mognat klart.

Man kan vara 1.90 lång, väga 80 kilo, ha mörk basröst och verka hur häftig som helst. Men man är inte riktigt mogen förrän man är i 21 års ålder.”

Hur får man sin tonåring att prata

Men hur ska man få sin tonåring att prata då? Många tonåringar knyter ju spontant hellre an till kompisar än till sina föräldrar. Enligt Louise Hallin handlar det om att hålla igång dialogen. En dialog som kräver samvaro.

”Alla relationer handlar om att man måste träffas, man måste ha närhet och ses fysiskt i rummet hela tiden.

Det krävs att man går igenom alla situationer, utvecklingsperioder, gräl och bråk, gör roliga saker tillsammans…

Det gäller att hitta situationer där man får möjlighet att sitta ner och prata, och det börjar med att man går in i samma rum. I vår förskjutna värld så verkar det som att barnen ofta är för sig och de vuxna för sig, och då blir måltiderna en av de få mötespunkter man har.”

Lättare sagt än gjort kanske, för familjer med barn i olika åldrar med många olika intressen. Vardagsschemat kan se rätt tajt ut, men träningar och kompisar och allt som ska hinnas med.

Planering

”Det handlar om ren och skär planering”, konstaterar Louise Hallin. ”Ren och skär vuxenkontroll. Man kan tänka sig att om man har en splittrad familj tre dagar i veckan, så kan man bestämma att klockan nio eller halv tio, innan alla går och lägger sig så dricker vi te och äter varma mackor tillsammans och så pratar vi.

Eller man kan gå åt andra håller också, säga att vi inte kan ha träningar så sent på kvällen, om det inte funkar får vi söka upp något annat. Man kan inte låta en faktor rubba en hel familjecirkel, utan måste våga säga nej till saker och ting.

Det är bättre om alla familjemedlemmar, kan hitta ett schema med träningar som går av stapeln samma kväll. Och kanske tar in lite extern hjälp, så att mormor skjutsar någon medan de andra kan vara tillsammans en stund.”

Familjen ska umgås?

Om man vill att familjen ska umgås så kommer det med stor sannolikhet att uppstå syskonkonflikter förr eller senare. Louise Hallin menar att det bästa är om föräldrarna kan hålla sig utanför.

”Generellt är det bra om syskonen själva kan reda ut en konflikt, och det brukar de kunna göra. För det mesta går det bra om man bara låter dem vara ifred, om det inte handlar om våldsamheter eller trakasserier vill säga, då ska man självklart genast avbryta. Men annars, låt dem hållas och säg åt dem att komma ut från rummet när de är klara.”

Ett tillfälle där du som tonårsförälder dock inte ska vara passiv, är när det gäller din sons eller dotters umgänge. Om du misstänker att din tonåring umgås med fel sorts kompisar så är det viktigt att snabbt ta tillbaka kontrollen.

”Du ringer alla kompisar, du lär känna alla kompisar, du ringer alla kompisars föräldrar”, säger Louise Hallin. ”Säger de att de ska vara hemma hos någon ringer du dit och pratar med de föräldrarna. Sedan kan du själv se till att göra ändringar i ditt hem, att vara generös med att låta kompisarna komma över och umgås hemma hos er. Arrangera till exempel på rummet så att kompisar lätt kan sova över.”

Aktiviteter som passar hela familjen enligt Louise Hallin

  • Resor är jättepoppis!
  • Försök att hitta ett gemensamt projekt, som att bygga på en sommarstuga eller kanske ha hand om en båt? Något där alla kan ha sin uppgift.
  • Roa er tillsammans, gör roliga saker som att gå på Gröna Lund eller kanske gå hela familjen på teater. Starta ett litet kulturprojekt tillsammans.